Zondag Jubilate


Zondag Jubilate


Een spoor van dood en verderf trekt door de wereld. Het coronavirus maakt niet alleen mensen ziek – soms tot de dood er op volgt – , maar ontwricht ook het leven van gezinnen en doet mensen vereenzamen in verpleeghuizen. De economie kraakt in alle voegen: hier gaan kleine met zorg opgebouwde bedrijven over de kop, daar worden door overheden miljoenen euro’s of dollars in op omvallen staande cruciale bedrijven gepompt. Goed, er zijn wat lichtpuntjes waar te nemen, maar zoals de Duitse bondkanselier Angela Merkel zei, we staan nog maar aan het begin, want de gevolgen van deze pandemie zullen nog jaren van invloed zijn op ons leven.
Ja, als de mensheid momenteel één vijand heeft, dan weten we die wel aan te wijzen. En die vijand lijkt wel het hoogste overwinningsjubellied te hebben, dat alle andere jubelliederen, ook de Paasliederen overstemt.
Veel mensen voelen zich angstig en onzeker, waar ben je nog veilig? Een boek over naoorlogse kerken in Nederland in mijn boekenkast draagt als titel “Een hut om in te schuilen”. Dat vind ik een mooie omschrijving voor een kerkgebouw of het nu een grote indrukwekkende kathedraal is of een romaans kerkje op het Friese of Groningse platteland, een multifunctionele kerkzaal in een nieuwbouwwijk of een lemen bouwsel onder de tropenzon. Het is een plek waar je schuilen kunt, waar je veilig bent in Gods bescherming, waar je vreugde vindt en je het mag uitjubelen. De derde zondag van Pasen heet in onze kerk “Zondag Jubilate”. Die naam is ontleend aan de psalm die bij de intrede van de priester en zijn of haar assistenten in de kerk traditioneel gezongen kan worden:
“Juicht Gode toe, gij ganse aarde, halleluja!
Bezingt de heerlijkheid van zijn Naam, halleluja!
Wijdt aan zijn glorie een loflied.”
En in het vervolg op die woorden buitelen de “halleluja’s” vrolijk voort.
De introïtus Jubilate volgens het Graduale Romanum,
waarop onze Oud-Katholieke versie in het Gezangboek no. 395 is gebaseerd.
Die intochtspsalm is een momentopname van het juichende Godsvolk onderweg, op weg naar het komende Rijk van God. Maar morgen zal er geen intochtsprocessie met witte gewaden en wierook zijn. Moeten we dan maar bij de pakken aan de kant van de weg gaan neerzitten en er het zwijgen toe doen?
Dat moeten we denk ik toch maar niet doen. Wie mij een beetje kent, weet dat ik heel veel waarde hecht aan het kerkgebouw als huis van God èn huis der gemeente, waar die twee elkaar ontmoeten; een hut om in te schuilen, een plaats om van het hemelse Jeruzalem te dromen en om moed voor onderweg op te doen. Maar als het moet kunnen we er ook zonder. We kunnen er zonder omdat God overal te vinden is en zich wil vinden laten, waar mensen Hem zoeken. God wil ons overal met zijn liefde, troost en bemoediging tegemoet komen. Wat er ook gebeurt in ons leven – en ook al kunnen wij dat leven soms als zeer duister ervaren – God wil daarin bij ons zijn, Hij wil voor ons een plek om te schuilen zijn. In psalm 5 staat:
“Vreugde vinden die schuilen bij u;
door de eeuwen heen gaat hun jubel,
want rondom hen is uw bescherming.”
(zo in de vertaling van Ida Gerhardt en Marie van der Zeyde).
Ook al voelen we ons zonder kerkhuis en zicht- en tastbare kerkgemeenschap op z’n zachtst gezegd ontheemd, toch zijn we niet alleen, wij zijn in God geborgen, rondom ons is zijn bescherming.
Zondag Jubilate is de derde zondag van Pasen. Als christenen mogen we weet hebben van de grote vreugde van Pasen, dat God met de opstanding van Jezus de macht van zonde en dood heeft overwonnen. Ook al kunnen we dat niet samen doen in de Eucharistieviering, toch moeten we op deze zondag – het wekelijkse paasjubileum van de Heer – het jubelen maar niet laten.
Een zingende, jubilerende gemeente ergens op Gods aarde – gevonden op internet.
Op deze zondag Jubilate heeft God vast nog wel ergens plekje waar u wat dat betreft uw hart kunt ophalen.
En daarom zoals de grote kerkvader Augustinus al zei:
“laat ons niet spreken, laat ons niet zwijgen, laat ons jubileren…”
Wietse van der Velde, pastoor

de tekst hierboven is uit de nieuwsbrief van 25 april. als u u de gehele brief wil lezen klik op onderstaande link

https://www.oksintmartinus.nl/nieuws/

                  Zingt Jubilate    

Jezus danst uit het graf, Kloosterkerk Lippoldsberg

Zingt Jubilate voor de Heer,

hemel en aarde, looft uw Vader.
Heiligen, engelen, mens en dier,

sterren en stenen, Jubilate!

Zing jubilate, dat is goed,

vogels en vissen, licht en water,

Bloemen en bomen, vlees en bloed,

lichaam en ziel, zingt Jubiltate.

Zingt Jubilate voor de Zoon,

dat Hij de hemel heeft verlaten.
Dat Hij de zonden heeft verzoend,

Jezus Messias, Jubilate!

Zingt Jubilate voor de Geest,

offer de vogel Geest uw adem,

dat Hij uw hart met vuur geneest,

wees God indachtig, Jubilate!

Willem Barnard (1920-2010)

Oud-Katholiek Gezangboek 659

Voor een meditatie over het thema van zondag Jubilate in deze tijd van coronacrisis,

zie Parochiebrief Pasen 3 2020Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.